Your address will show here +12 34 56 78
DARATEK Prensibi

1. Düşünerek al

Bulunduğun yerin olduğu kadar tükettiğinin de değerini bilmek gerek. Ne de olsa sana dek gelen ürün üzerinde nicelerinin emeği bulunmakta. Sana ulaşan ürünün nereden geldiğini, kimlerin elinden geçtiğini bir kez daha gözden geçir, sadece süslü paketini değil arka planını da değerlendir. Bu konularda bilinçlenerek ürünlerin sadece tüketicisi değil, üretim sürecinde söz hakkı olan bir katılımcı olacaksın.

2. Aldığını paylaş


Paylaşmak geçmişten şimdiye taşıdığımız öz değerlerden biri. Hadi bunu anlık zevklerimize kaptırmayalım. İhtiyacımız olduğu düşündürülen şeylere inanmaktansa, yine komşumuzun kapısını çalıp bir kap şeker isteyebilelim.

3. Reddet


Kilerlerimiz, ikinci tuvaletlerimiz hatta odalarımız ne oldu da kullanılmayan birçok eşyayla doldu da bizlere yaşayacak yer bırakmadı? Kendimize biraz daha yer açmak ve bunu yaparken de hem çevreyi hem de çevremizdekileri düşünmek için ihtiyacımızın ne olduğunu tekrar farkına varmalı. Bu yüzden, alışverişte olsun, hediyede olsun, misafirlikte olsun ihtiyacın olmayana hayır diyebilmeyi bilmek gerek.

4. Azalt


Azı karar, çoğu zarar derlerdi hep. Bunu tekrar hatırlamalı hem kendi kendimizle hem de dışarıyla olan iletişimimizde bize engel, olan kötü hissettiren şeyleri olması gereken miktarında tüketmeliyiz. Tükettiklerimiz ne paramız ne vaktimiz ne de çevremiz olmamalı, yalnızca ihtiyacımızı karşılamalı. Elbet bir şeyler alıp, kullanacağız. Yalnızca bu ürünleri seçerken üretim süreci, materyallerin dönüşümü ve karbon ayak izleri gibi özelliklerine dikkat ederek tercih yapabiliriz. Aslında sadece içindeki ürünü almak istiyoruz, sarılı olduğu paketi değil, değil mi?

5. Tekrar kullan

Ömrü bitmeden bırakmamalı hiçbir şeyi. Ne kadar çok yere taşırsak, ne kadar çok değerlendirirsek o kadar değerlenir eşya. Kaybetmek istemediğimiz dostluklar gibi, sahip olduğumuz eşyaları da sürdürmek gerek.

6. Eskiyi kutsa

Evde bir köşede alınıp bırakılmış, belki de tozlanmış gidip onları kullanmamızı bekleyen birçok eşya var. Hem zaman hem de para tasarrufu sağlamak için yeni bir şey satın almadan önce sahip olduklarımızı tekrar bir gözden geçirebilir ve onlara yeni nitelikler, yeni hayatlar kazandırabiliriz. Böylece gerçekten ihtiyaçlarımıza hitap eden ve istediğimiz gibi şekil verip renklendirdiğimiz eşyalar yaratabiliriz.

7. Kaynağına döndür

Toprak, nasılda unuttuğumuz bir değer değil mi? İhtiyaçlarımızı karşılayan ve hep en güzelini sunan kocaman bir kaynak. Neden bizde ona hediye vermeyelim ki? Kendimizden hiçbir şey eksiltmeden, topraktan aldıklarımızın kalan parçalarını organik atık olarak toprağa kolayca geri karıştırabilir ve toprak altındaki dünyada yaşayan birçok canlıya besin sağlayabiliriz.